Ciśnieniowy ekspres do kawy – doradzamy, jaki wybrać
Ekspresy ciśnieniowe to znane automatyczne i kolbowe modele. Służą oczywiście do parzenia różnego rodzaju kawy, gdzie wykorzystywane jest wysokie ciśnienie. Oba urządzenia łączy także szybkość przygotowania napoju, aromatyczny zapach oraz bogactwo smaków. Jaki ekspres ciśnieniowy sprawdzi się najlepiej? Zobacz, na co musisz zwrócić uwagę podczas wyboru urządzenia.
Ekspresy ciśnieniowe – zalety
Wszystkie modele ciśnieniowych ekspresów do kawy posiadają zalety, dzięki którym przyrządzenia kawy stanie się wyjątkowym, ale i szybkim rytuałem w ciągu dnia. Oto kilka istotnych punktów, o których warto pamiętać, kupując ciśnieniowy model ekspresu:
- szeroki wybór rodzajów kawy,
- szybka i prosta obsługa urządzenia (szczególnie w przypadku ekspresu automatycznego),
- system spieniania mleka, dzięki któremu przyrządzimy ulubione mleczne napoje,
- wiele dodatkowych funkcji, np. regulacja mocy i ilości kawy, sterowanie smartfonem, program twardości wody, czy program temperatury wody,
- duża ilość dedykowanych akcesoriów do ekspresu, np. chłodziarki do mleka, spieniacze, czy młynki,
- kawa z ekspresu jest zdrowsza, a wszystko to dzięki przygotowaniu napoju pod ciśnieniem.
Wybór ekspresu – najważniejsze kwestie
Decydując się na zakup ekspresu do kawy, najczęściej zwracamy uwagę na wygląd, cenę oraz funkcjonalność urządzenia. Wszystko zależy tak naprawdę od marki danego sprzętu. Gdy zależy nam na dobrym ekspresie ciśnieniowym, jego cena zaczyna się już nawet od kilkuset złotych. O funkcjonalności wspomnieliśmy wyżej. Dużą ilość parametrów i ciekawych funkcji znajdziemy obecnie w prawie każdym ekspresie. Warto przyjrzeć się jednak konkretnemu rodzajowi urządzenia.
- Ekspres kolbowy
Ciśnieniowy kolbowy ekspres służy głównie do parzenia ekspresu, a nieco nowsze modele oferują również mleczne napoje na jego bazie za pomocą funkcji spieniania mleka lub dyszy spieniającej. Najważniejszym elementem jest kolba, w której umieszcza się wcześniej zmieloną kawę. Niektóre modele posiadają wbudowany młynek, co pozwala nam delektować się smakiem i aromatem ziarnistej kawy. Parzenie kawy odbywa się w odpowiednim ciśnieniu, gdzie gorąca woda przepuszczana jest przez sito kolby, w którym znajduję się kawa. Ekspres kolbowy powinien posiadać ciśnienie co najmniej 9 barów, ale warto od razu postawić na bardziej wydajne rozwiązanie – 12-15 bar.
- Ekspres automatyczny
W automatycznych ekspresach do kawy z pewnością znajdziemy systemy do spieniania mleka, profesjonalne młynki, czy specjalnie pojemniki na wodę, fusy, czy mleko. Nie posiadają kolby, jak w przypadku urządzenia kolbowego, a zwykły dozownik, w którym umieszcza się ziarna kawy (zostają następnie mielone przez młynek). Istotna jest kwestia ciśnienia oraz mocy. Standard w ekspresach automatycznych wynosi odpowiednio 15 barów i 1450W. Przygotowanie kawy odbywa się właściwie w kilka chwil za pomocą jednego przycisku. Wystarczy wlać wodę, mleko oraz umieścić ziarna, a następnie włączyć ekspres i wybrać rodzaj kawy. Urządzenie pobiera wodę, podgrzewa ją, a następnie przepuszcza przez sito z kawą, gdzie trafia do filiżanki poprzez dozownik. Idealnym tego typu sprzętem jest ekspres Melitta Solo and Milk, gdzie spotkamy się z wieloma intuicyjnymi funkcjami, nowoczesnymi udogodnieniami i systemami, które pozwalają na automatyczne przygotowanie kawy.
źródło zdjęcia: freepik.com